Sunday, June 23, 2013

Thank you and good bye ありがとうとさようなら

Maybe I have written about the mini farmer's market that comes to my block once a week.
The lady who was running was so chatty and friendly.
And not to mention, the veggies she was selling were all so good.
So, so, good.
I quickly came to love her and the delicious veggies and started to look forward to the day she came.

You know, most of veggies in Tokyo are rather tasteless.
We got all these fancy clothing stores and cutie cafes and all that here in Japan.
But when it comes to food, I mean I am talking about the decent nutritious earthy food,
I feel like most of the places fake it with the flavors.
And fortunately, or maybe should I say unfortunately, Japanese people are excellent at subtle flavoring.
And that is okay. It is still so much better than MSG-fused American deli foods.
But I have always been craving for simple yet powerful foods that I had access at farmer's markets in NY since I moved back to Japan.

As I recently changed my dayjob and my dayoff has been moved, I have been missing the day she came.
But by that time, she became so involved in this, she decided to open up a veggie store in Nishikoyama so she stopped coming to the farmer's market herself.
Though I have only met her a handful times, I could see that everyone who met her just loved her and wanted to support her because she loved what she did and worked so hard at it.


So yesterday, since it was sunny and a few friends of mine were coming for dinner,
I decided to bike to Nishikoyama to get her veggies and hopefully see her smily face.
And that was when I heard the news from a staff that she just passed away in a car accident last week.
I just lost words.
That is just so cruel.
If there is a mighty god above us, why does he take her?

I didn't know what to do but I bought some veggies, like I always do.
Two bunches of Chinese watercress, sweet tomatoes, Red Daikon, an ear of corn, and  hiratake mushroom.

They were so good as they always were.
What is great about food is that it becomes a part of you. A cell of you.
We carry on like this. And that is amazing.

Rest in peace, Yumi san.
We love you and thank you so much.

Yuki


うちの近所に立つ青空市のことは前に書いた気がします。
市を経営してるお姉さんは本当によく話して笑うとっても素敵な人。
そして、そこで売ってるお野菜も本当に美味しい。
味が濃い、生き生きしたもの。
お姉さんと美味しい野菜を目当てに、次第に私は市が立つ日を毎週楽しみにしておりました。

東京ってさ、だいたい野菜が味がしないよね。
おしゃれな洋服屋さんや可愛いカフェなどは星の数ほどあるのに。
力強い、素材の味がする食べものってなかなかない。
だから味付けが洗練されているのかな。
幸か不幸か、日本人って味付けのセンスは本当に素晴らしい。
それはそれで良い事だ。MSGの味しかしないアメリカのデリよりましだもの。
でも贅沢言い過ぎって怒られちゃうかもだけど、日本に帰って来て
NYのファーマーズマーケットで手に入るようなワイルドで滋養のある食べ物を
ずっと食べたいな、と本当は思っている。

最近昼間の仕事を転職し、青空市が立つ日になかなか行けなくなっていました。
もう最近は、青空市だけでなく西小山に本格的に店舗を構えて八百屋さんを始めていらしたので、彼女が青空市に来る事はなかったのだけれど。

でも昨日、晴れてるし夜にはともだちが晩ご飯を食べに遊びに来てくれる予定だったから
西小山まで自転車でひとっ走り。
せっかくなら美味しい野菜を買いたいし、お店にいけばお姉さんにも会えるとおもって。

そしたら、そこでお店の人に彼女が先週交通事故で亡くなったと聞きました。
心づもり出来てないときは、悲しいニュースを聞いてもびっくりするばかりなんだなあ。
唖然。
よりによって何で神様(がもしいるならばだけど)はあんなにやりたいこといっぱいあって皆に愛されてる人を連れて行くの?
しんじらんない。

でも野菜を買った。
赤い大根は漬け物がいいよ、とか黒大根は煮物がいいよ、
といつもと変わらず野菜をすすめてくれるスタッフさん。
野菜買いにきたんだものね。
空心菜2束、ひらたけ、うんと甘いミニトマト、とうもろこしを買いました。

美味しかった。
食べ物のすごいところは体の一部になるところ。細胞の一つになるところ。
こうして営みを続けていく私たちは、なんてすごいのでしょう。


由美さん今までありがとう。
もっと知り合いたかった。
大好きでした。

悠起子



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